Page Tools

News and media

Sign up to receive ArcelorMittal Europe news alerts by email
Page tools
Print
Bookmark
Share on
  • ArcelorMittal’s new global headquarters

ArcelorMittal and the Fonds Kirchberg announce the winner of architecture contest to design new headquarters for the world’s leading steel company

Luxembourg, 13 December 2017

“What I personally love is that this building visibly features steel, which is so often hidden from view.  In fact, we believe that no other building of this size and scale has been designed specifically to feature steel throughout. Wilmotte & Associés have developed a truly innovative design that shows how beautiful steel is.”  Aditya Mittal.

ArcelorMittal and the “Fonds d’Urbanisation et d’Aménagement du Plateau de Kirchberg,” (“the Fonds Kirchberg”) have today announced that the architectural practice, Wilmotte & Associés Architectes, (“W&A”)is the winner of the architectural consultation to design ArcelorMittal’s new global headquarters building in Luxembourg.

W&A was selected by a nine-person jury chaired by Aditya Mittal, CFO of ArcelorMittal and CEO of ArcelorMittal Europe, following a highly competitive process with designs proposed by many of the world’s leading architects. 

Other landmark buildings designed by W&A include the Ferrari sporting management centre in Maranello, Google’s UK headquarters in London, the LVMH corporate headquarters in Paris and the five-star Mandarin Oriental Hotel also in Paris. 

The ambitious winning design - which was unveiled in Kirchberg, Luxembourg today - is primarily steel and glass, and will showcase the diverse benefits of steel over other building materials* in addition to highlighting the use of steel in ‘green’, sustainable construction. As well as being ArcelorMittal’s headquarters, housing around 800 employees, some of the space will be leased for other uses. There will also be a restaurant, sports facility and a 200-seat auditorium available to the public. 

W&A’s design responds to a detailed brief to design a modern, sustainable building that harnesses all the potential of steel from top to bottom.  The result is a truly unique building that includes numerous design firsts, including innovative new products and features that are the result of a close collaboration between the designer and ArcelorMittal’s research and development teams. Technical innovations include:

  • A fluid and flexible ground floor space featuring no columns, a feature that is only possible with steel due to the use of a suspended steel exoskeleton 
  • An integrated flooring system fully designed in steel which removes the need for false ceilings, resulting in high quality acoustics and improved aesthetics
  • A curtain wall completely designed in steel which results in a lighter, more airy building due to steel’s higher strength and superior elasticity
  • New section bars adapted from products designed for the automotive sector

The W&A design also responds to ArcelorMittal’s desire to have a sustainable building that promotes steel’s contribution to the circular economy.  The building follows the “cradle-to-cradle” concept, meaning that it can be dismantled and nearly all the steel products re-used in a new building without the need for recycling. 

The building is also a low-carbon, energy-efficient building and will be “BREEAM outstanding,” “DGNB Gold,” and “BBCA” certified. Environmental credentials include solar power generation – featuring 4000 square metres of ArcelorMIttal steel photo voltaic cells on the roof - rain water management, and automatic window opening for natural ventilation.  It also features a bioclimatic public atrium, ventilated by a Canadian well system, which naturally cools the air in summer and heats it in winter.  The atrium is designed to evoke the Luxembourg countryside and will feature trees and plants in a woodland style that will bring additional environmental benefits, acting as a buffer for the temperature.  Further green space will be created by setting the building back from the limit of the plot, creating new outdoor public spaces.  The building will also be certified by a Gold level “WELL” label.